
Cum sa economisesti. Ce sunt economiile de zile negre?
Economiile de zile negre sunt fonduri care se folosesc pentru cheltuieli mici, unice, pe care nu le-ai contabilizat deja. Cheltuielile surpriză ar putea fi o povară, cum ar fi înlocuirea frigiderului care “cedează” peste noapte… uhhh.
Economiile de zile negre vs. fond de urgență
A avea economii de zile negre înseamnă a economisi pentru cheltuieli neprevăzute care nu sunt legate de un dezastru financiar. Sunt primul nivel sau fundația fondului tău de urgență.
Un fond de urgență se activează atunci când îți pierzi locul de muncă, un membru al familiei are o criză medicală sau o altă pierdere financiară uriașă intră în viața ta. Economiile de zile negre sunt mai mici, în timp ce fondurile tale de urgență trebuie să suporte 3 până la 6 luni de cheltuieli de trai pentru tine și familia ta.
Un fond de zile negre este aproape optimist – acum strângi bani pentru a avea grijă de o potențială provocare în viitor. Un fond de urgență este o pregătire pentru cea mai rea situație posibilă, un fond pe care sperați că nu va trebui să îl accesați niciodată.
O rezervă de bani din care să iei atunci când este necesar fără a acumula datorii, te va ajuta să faci față cheltuielilor neașteptate cu un sentiment de calm și control
Cum să economisești pentru zile negre
Păstrarea banilor deoparte pentru economii de zile negre este destul de simplă și cu siguranță merită. Iată 6 pași simpli care raspund la intrebarea cum sa economisesti:
1. Deschideți un cont dedicat de economii pentru zile negre
O modalitate excelentă pentru cum sa economisesti bani de zile negre este să stabilești intenția de a economisi, chiar dacă nu o poți finanța încă. Prin deschiderea unui anumit fond pentru zile negre vei avea un memento despre cât de bine pregătit ești. Majoritatea conturilor online sunt deschise gratuit, așa că nu trebuie să îți faceți griji cu privire la efectuarea unei depuneri inițiale.
2. Construiește-ți planurile de economii pentru zile negre
Va trebui să faci o analiză a bugetului lunar, să vezi de unde poți “trage” bani pentru un fond de zile negre. Banii trebuie să vină de undeva, din păcate nu pica din cer, poate îți poți crește veniturile cu ajutorul unui job cu program flexibil, dacă îți permite timpul sau va trebui să reduce din cheltuieliile actuale pentru a putea asigura baza unui fond de economii. Un alt aspect important este timpul…ce sumă dorești să economisești și în cât timp?
De exemplu, să presupunem că vrei să economisești 2500 RON în trei luni. Deci, 2500 împărțiți la douăsprezece săptămâni reprezintă aprox. 200 RON pe săptămână! Vezi cum împărțirea unui obiectiv mare în obiective mai mici îl face mult mai ușor de atins? Include economiile din zilele negre în bugetul lunar, făcându-l o prioritate, așa cum ai face cu o factură.
Începe prin a te plăti pe tine! Tu, cel din viitor îți vei fi recunoscător.
3. Începe cu ceea ce ai, oricât de putin
Când economisești bani pentru o zile negre, trebuie să decizi cât de pregătit dorești să fii. Dacă câteva sute de lei sunt suficiente pentru a-ți acoperi nevoile atunci când ceva neașteptat vine în viața ta, stabilește-l ca obiectiv.
Dacă știi că un aparat electrocasnic din casa ta se află “pe ultima sută de metri”, încercă să strângi aceste economii cât mai repede cu sacrificii mai mari și sume semificativ mărite, deoarece „ziua neagră” ar putea veni în curând și va fi probabil costisitoare.
Indiferent, fiecare leu se adună. Pentru fiecare leu pe care l-ai alocat pentru economiile tale ești mai aproape de atingerea obiectivului tău.
Ține minte, din puțin se face mult.
4. Concentrează-te pe construirea obiceiului și a consistenței economiilor
Spre exemplu dacă obișnuiești să mănânci în oraș în fiecare vineri seară, încearcă să o faci doar o vineri pe lună, iar banii pe care i-ai fi cheltuit pune-i deoparte. Dacă cheltui în medie 100 RON de fiecare data când mănânci în oraș vei economisi 300 – 400 RON pe lună.
Apoi, când frigiderul va ceda îl vei putea schimba și vei fi complet în largul tău. Și pentru că ai obiceiul să economisești, vei reumple în mod constant fondul pentru zilele negre, chiar și după ce îl vei folosi integral sau doar parte din el.
Obiceiul de a economisi constant contează mult mai mult decât suma pe care o poți economisi, mai ales când ai început. Totul constă în a lăsa în mod conștient puțin deoparte în timp, astfel încât să nu te lupți atunci când apare ceva ce nu ai fi putut prezice. O modalitate utilă de a rămâne consecventă este automatizarea economiilor.
5. Încearcă să economisești mai mult atunci când situația ta financiară se îmbunătățește
Odată ce ai obiceiul de a economisi bani în mod regulat, asigură-te că faci un bilanț al situației tale periodic. Când beneficiezi de o mărire de salariu sau obții un loc de muncă mai bine plătit, cu cât mai mult poți aloca fondului tău pentru zilele negre?
Cu o schimbare majoră în viață la orizont, cum ar fi începerea unei afaceri sau planificarea unei mutări – determină cum îți va afecta bugetul și nevoile pentru zilele negre si cum sa economisesti in acea situatie.
Dacă orele tale sunt reduse la locul de muncă, evaluează dacă nevoile tale imediate sunt rezolvate și dacă trebuie să se reducă pentru moment economiile pentru zile negre.
Nu există o sumă corectă de economisit – totul depinde de modul în care vrei să te protejezi și să îți îmbunătățești poziția financiară!
Vrei sa devii broker financiar alaturi de TDV Finance ?
Te sustinem la inceput, iti oferim suport pe parcurs si suntem alaturi de tine la fiecare pas.
6. Încearcă o provocare de economisire a banilor
Economisirea de bani este mai ușoară când o faci distractiv. Așadar, în loc să o privești ca pe o corvoadă, încercă o provocare distractivă de economisire a banilor!
Există o mulțime de provocări diferite de economisire a banilor din care poți alege ce consideri potrivit pentru tine.
De exemplu, există provocarea de economii de 1/5 RON în care economisiți fiecare bacnotă 1/5 RON pe care o primești sau provocarea de economii în funție de vremea de afară, în care economisiți în funcție de cea mai caldă temperatură din țară în acea zi. Deci, dacă sunt 30 de grade economisești 30 RON, dacă sunt -16 recomandăm călduros să pui cei 16 RON în “porcușor”.
Acest lucru te va ajuta să economisești bani pentru zile negre mult mai rapid!
Economisește pentru a preveni “accidentele” financiare!
Economisește bani pentru zile negre, astfel încât să nu fi prins în „furtunile” financiare ale vieții. Economiile tale de zile negre sunt umbrela care te va proteja de stresul și grijile care provin de la lipsa banilor.
Pregătește-te astfel încât, atunci când o cheltuială bruscă îți depășește bugetul, să poți face față fără grijă. Începe să economisești acum pentru a-ți ușura cea situație neprevăzută atunci când îți vine în cale.
Dacă sunteți gata să profitați de avantajele unui broker financiar și să va asigurați capitalul pentru următoarea dvs. achiziție de vis, luati legatura cu brokerii financiari TDV Finance.
In colaborare cu
DSA-Advisor